28.12.2019

Yeni Yıl Ruhu Arayan Ama Klişelerden Sıkılanlara: Home for Christmas

2020’nin gelmesine günler kala kendisini biraz daha yeni yıl film ve dizilerine boğmak isteyenler için Netflix orijinal dizisi, Norveç yapımı Home for Christmas ideal bir seçenek. Dizi, Brigitte Jones’un romantik komedisini alıp Norveç’e götürüyor ve alıştığımız sonlardan biraz daha farklı bir şekilde sezonu kapatıyor.

30’lu yaşlarının başındaki hemşire Johanne, toplum baskısını sonuna kadar omuzlarında taşıyan bir kadındır. Özellikle ailesinin artık birini bulup evlenmesini ve çoluk çocuğa karışmasını istemeleri kendisini tüketmektedir. Bu nedenle bir aile yemeği sırasında beklentileri karşılamak için kolları sıvayan Johanne, yalan söyleyerek bir erkek arkadaşı olduğunu ilan eder. Böylece hayatında henüz kimse olmayan genç kadın, yirmi dört gün sonraki Noel yemeğine getirebileceği bir eş arayışına girer.

Ida Elise Broch, Eric Curtis Johnson ve Gabrielle Leithaug gibi Norveç’li oyuncuları bünyesinde barındıran dizi yarımşar saatlik toplamda altı bölümüyle sıkmadan, tam kıvamında kurgusuyla kendini izlettiriyor.

Özellikle Hollywood stüdyolarından çıkan ve sektörü sarıp sarmalayan yeni yıl temalı sevimli film ve dizilere yeni bir soluk getiriyor Home for Christmas. Orijinal diliyle izlenince daha da tatlılaşan dizi, Norveç soğuğuna kapımıza çaldırıp, ülkedeki yaşam koşullarıyla ve ikili ilişkilerle ilgili fikir sahibi edinmemizi sağlıyor. Farklı bir kültürün eseri olduğu içinse kullanılan sahne malzemeleri, spor aktiviteleri, hatta hayvanlar bile haliyle kuzeye özgü oluyor ve bizlere tazecik izleme tecrübesi sunuyor.

Klasik Romantik Komedilerden Daha Farklı

“Herkesin mutlaka bir eşi olması gerekiyor.” klişesiyle adeta dalga geçerek başlayan dizi, daha ilk dakikalarda Johanne’nin, kadınların evrensel problemlerinden biriyle debelendiğini gösteriyor: Artık otuzlu yaşlarında bir kadın olarak evlenip çocuk sahibi olması gerekiyor; çünkü toplum öyle istiyor; çünkü “normal” olan o.

Kardeşi evli ve ikiz babasıdır, eski sevgilisi evli ve çocuk sahibidir, herkes Noel akşamı evinde ailesi ve çocuklarıyla geçireceğinden son yıllarda hastanedeki tüm Noel gecesi nöbetlerini kendisi almaktadır… Alışverişe çıktığında bile ikili pijama setleriyle ve çiftler için özel hazırlanmış eşyalarla istila edilmiş dünyanın içinde boğulan Johanne, ailesinin ve arkadaş çevresinin tek bekarı olarak nefes almaya çalışmaktadır.

Hikâyenin başında bekar olup sonunda biriyle eşleşen ve dünyadaki en önemli işi başarmış gibi sevinen baş karakterlerden farklıdır Johanne. Kendisine uygun birini aramaktadır aramasına ama bu ne onun iş hayatına ne de karakterine etki edecektir. Yani genç kadını dünyanın en mutlusu yapacak olan şey hayatına girecek kişi değildir ve olmayacaktır. O zaten ayakları yere basan, başarılı bir kadındır. Buna rağmen yine de toplum gözünde “eksiktir”, “yalnızdır”, kendisini tamamlayacak bir “eşi” yoktur.

Yaş, Dış Görünüş, Maddiyat Kriterleri Çöp

Romantik komedilerin vazgeçilmezi “güzel kadın” ve “güzel erkek” klişesine de balta vuran dizi, baş karakter Johanne’nin karşısına sanal alemde ejderhalarla ilişkiye giren çocuğu da çıkarıyor, katil olması muhtemel adamı da annesine aşırı düşkün bir yetişkini de öfke kontrolü olanını da. Çiftlerle çevrili dünyasında kendisine yer edinebilmek için olası adayları değerlendiren Johanne, ideal kişiyi bulmak için telefon aplikasyonlarından, hastanedeki hastalardan, çalışanlardan, arkadaşları tarafından tanıştırılanlardan, hızlı randevu organizasyonlarından, kısaca her an her yerden medet umuyor ve önündeki yirmi dört günlük zaman dilimi boyunca kendisinden on iki yaş genç bir çocukla da ebeveynleri yaşındaki biriyle de flört ediyor. Dizinin cilvesi; tüm bu adaylar arasından kendisine en uygunun “mükemmel aday”ı ise babasına benziyor diye Johanne kabul etmiyor ve böylece o kapıyı da kapatmış oluyor.

Anlamlı Mesaj

Tamamen yeni yıl temalı dizi, bu dönemde ekranları dolduran tüm benzeri filmleri geride bırakarak, en içten, en samimi, en doğru yapım olarak karşımıza çıkıyor.

Dizinin verdiği mesaj, eksikleri insanların gözüne sokmak yerine sahip olduklarımızı ve sevdiklerimizi oldukları gibi kabullenip onların hayatımızdaki yerini takdir etmek üzerine. Dizi, sonunda ideal görünen ilişkilerde bile pürüzler olduğunu, olgunluğun yaşla kazanılan bir erdem ya da sevginin yalnızca iki kişi arasındaki romantik çekim olmadığını, marifetin ise yalnızca çiftini bulmak değil hep beraber bir bütün olabilmek olduğunu gösteriyor.