05.01.2017
Anthropoid: İşgal Altında Direniş
Sadece Adını Bildiğimiz Kahramanların Hikâyesi…
Hollywood’un dönem dönem tekrardan gündeme getirdiği kimi konular vardır. Bunlardan biri de İkinci Dünya Savaşı filmleridir. Nazilere karşı verilen mücadelenin farklı açılardan, farklı zalimlik hikayeleriyle beyazperdeye tekrar tekrar taşındığı hikâyeler, adeta savaş filmleri içinde bir alt türe dönüştü. Anthropoid de gerçek olaylardan uyarlanan bir film olarak, bu türde son yıllarda eskiye göre daha az üretim içinde olan Hollywood’un 2016 yılı içindeki pek büyük bütçeli olmayan işlerinden biri olarak göze çarpıyor.
Filmin konusunu kısaca şöyle özetleyebiliriz: Jan Kubis (Jamie Dornan) ve Josef Gabcik (Cillian Murphy) Slovak paraşütçülerdir. Nazi işgali altındaki Çekostavakya’da Reinhard Heydrich adlı SS generali Çek halkına zulüm etmekle kalmayarak adeta katliam yapmaktadır. Hatta bu yüzden adı Çek Kasabı’na çıkmıştır. Jan ve Josef, direnişçilerden yardım alarak Heydrich’e suikast yapmakla görevlidirler. Peki bu imkansız gibi görünen görevi başarabilecekler midir?
Çek Kasabı Suikastinin Planlanma Süreci ve Etkileri
Tarihte Anthropoid Operasyonu olarak geçen bu suikast görevi, sinemaya daha önce uyarlansa da tarihin tozlu sayfalarında yerini aldığı için unutulmuş bir olaya dönüşmüştü. “Cashback” ve “Metro Manila” filmleriyle tanınan yönetmen Sean Ellis bu konunun unutulmuş olmasından dolayı rahatsız duyduğu için, projeyi hayata geçirmeye karar vermiş. Genelde bu operasyondan bahsedilirken, Heydrich’in kişiliği ve yaptığı olaylar öne çıkarılsa da, filmin içerisinde suikasti gerçekleştirmeye çalışan Çek ve Slovaklardan oluşan paraşütçüler öne çıkartılıyor.
Dolayısıyla da hikâyenin genişletilmesi kolaylaşıyor. Çünkü bu karakterler hakkında isimleri dışında pek de bilgi bulunmuyor. Bunun neticesinde de iki ana karakterin duyguları, tereddütleri ve endişeleri filmin bel kemiğini oluşturuyorlar. Kamuflaj olarak yanlarına atanan iki kadın ile duygusal yakınlaşmaları filmin dramatik çatısını oluştururken, filmin bu durumu kısacık bir zaman dilimi içinde vermesi, biraz inandırıcılığın zarar görmesine neden oluyor.
İnişli Çıkışlı Oyuncu Performansları
Hollywood’da pek çok filmde yer alan İrlandalı oyuncu Cillian Murphy, yine tekinsiz yüz ifadesi ve her an gerilim dozajını arttıracak sessizliğiyle filmin oyuncu performansları açısından en başarılı oyuncu olarak dikkat çekiyor. Ona eşlik eden diğer başrol oyuncusu olan Jamie Dornan ise olabildiğince mimiksiz oyunculuğuyla hikayedeki inandırıcılık durumunu ne yazık ki köreltiyor. Bilhassa bu rol için görsel anlamda tam bir casting faciası diyebiliriz. Muhtemelen Gri’nin Elli Tonu ile genç kadın hayranlarını arkasına almak isteyen yapımcılara yönelik bir hamle olduğu söylenebilir. Ne de olsa filmin çıkarları açısından yükselen bir yıldız gerekiyor.
Filmin yan karakterlerinde Toby Jones aksan sorunları yaşasa da tecrübesiyle rolünün hakkını vermeyi başarıyor. Charlotte Le Bon, güzelliğiyle filmdeki bu eksikliği kapatırken, oyunculuk anlamında henüz üst lige hazır olmadığını belli ediyor. Diğer bir kadın oyuncu olan Anna Geislerova ise diğer yerel oyuncular gibi filmin en güçlü yanlarından biri oluyor. Kendi ülkesinde ve kendi vatandaşlarını canlandırmak konusunda zorlanmıyorlar. Ne de olsa tanıdıkları sularda yüzen oyuncular, daha hakim oldukları bir coğrafyanın hikayesini canlandırmakta zorluk çekmiyorlar.
Anthropoid, kelime anlamıyla baktığımızda insana benzeyen olarak çevirebiliriz. SS Generali Heydrich’e dair bir metafor olan bu tabir, insanlığından arınmış bir canavarın temsili olarak filmin içinde yorumlanıyor.
Tarihi Savaş Filmi Sevenlere…
Sonuç olarak tarihi gerçeklere yakın senaryosu, Cillian Murphy’nin varlığı ve yerel oyuncuların doğal oyunculuklarıyla dikkate değer bir savaş filmi ortaya çıkarılmış. Nazi işgali altındaki bir ülkenin rahatsızlığını, izleyiciye birebir yansıtan yapım, atmosfer anlamında sorun çekmiyor. Gerilimi iyi ayarlayarak eli yüzü düzgün bir film kotarılıyor. Bu gerekçeyle de savaş ya da tarihi filmlere meraklıysanız, bu haftanın seçeneği sizin için bu film olabilir.