16.08.2016

Anti-Hero: 90’lar

Öykü anlatısının soy ağacına baktığımızda oldukça eski kuşaklara kadar sürdüğünü görürüz. Ancak öykü anlatmak, öyküyü oluşturmak ve kısaca öykünün ritmini belirlemek söz konusu olduğunda çok çok geriye gitmeye gerek yoktur. Nitekim Aristo’nun kurduğu öykü diyalektiği her daim başucumuzda tutacak kadar yeni, eskilerde aranmayacak kadar güncelliğini korumaktadır. Yapısal olarak formüle edildiğinde bir öyküyü oluşturan başlıca temel faktörler: Protagonist (ana karakter), Antagonist (ana karakterin engeli), Tritagonist (üçüncü oyuncu), olay ve mekandan ibarettir. Öykünün dramatik yapısı ise bir piramit şeklinde gelişir: Önce yükselen ve doruk noktayı yaşayan ardından sonuca varan. Öykü anlatma pratiğinin ele alındığı ve uyarlandığı pek çok alanda bu yapı formülü inşa edilir. Ancak Aristo’nun geliştirdiği yapı döngüsü bazen ters-yüz edilerek, örneğin bir antagonist ya da anti-hero ana karakter olabilmektedir. Resmedilen gerçeklik ise anti-hero genel olarak karışıklığa sebep olan, kötücül bir varlıkken; hero ya da protagonist iyiliğe hizmet eden varlık olarak nitelendirilmektedir. Biz ise bu listede öykülerini beyazperdede izlediğimiz “anti-hero”ları hatırlıyoruz. İlk iki listede geri sayım 1970’ler ve 1980‘lerin beş anti-herosuydu. Şimdi ise listede 1990’ların beş anti-herosu var. Onların sizi kandırmasına izin vermeyin!

Kaynak: tasteofcinema

The-People-Vs.-Larry-Flynt

5- Larry Flynt – The People vs. Larry Flynt (1996)

“Hustler” dergisinin sahibi Larry Flynt’ın hayat hikâyesini anlatan film, güç ve iktidar temsili bir adamın çöküşünü ele alıyor. Larry Flynt’ın gerçek yaşamından sinemaya uyarlanan Milos Forman imzalı filmde, Flynt’ın avukatı Alan Isaacman rolünde ise Edward Norton’ı izliyoruz.

Döneminde iki Oscar adaylığı bulunan film, ilkelerine bağlı bir adamın bu ilkelerden vazgeçmek bir yana, ilkelerin ufakta olsa kenarına kıyısına dokunmayan bir karaktere bulunması üzerinden dinamiğini oluşturuyor. Dergisinin başına gelenler ve akabinde ardı arkası kesilmeyen olumsuzluklar silsilesi, karakterin hayatında geriye dönmesi için sebepleri ise tek tek yok ediyor.

https://www.youtube.com/watch?v=FbvZtbeC0EM