03.11.2016

Dağ 2: Ülken İçin Ayakta Kal, Adalet İçin Öl!

dag-2

Dağ devam filmiyle geri dönüyor

Türk sinemasında başarılı filmlerin devam filmlerinin yapımına devam ediliyor. Dağ filmi gişede yakaladığı başarının ardından, başarılı Türk oyuncuların takviyesiyle sevenlerini mutlu etmeye hazırlanıyor. İlk filmden bazı oyuncuları bu filmde de kadroya dahil ederek yoluna koyuldu. Dünyada değişen dengelerden dolayı bu sefer güncellenen düşmanlara karşı bir timin mücadelesine seyircileri dahil ediyor.

Bordo bereli bir tim, sınır ötesinde Irak’ta bir gazeteciyi kurtarma görevi alıyor. Filmdeki karakterlerin geçmişlerine dönüşlerle hayat hikayelerini beyazperdeye yansıtıyor. Çorak topraklarda hayatta kalmaya çalışan özel harekatçılar, karşılaştıkları insanlık dışı manzaralar karşısında Türk’ün gücünü kullanarak adaleti sağlamaya çalışıyorlar.

Alper Çağlar’ın yönetmenliğini üstlendiği yapım, militarist ve milliyetçi duyguları harmanlayarak özel harekatçıların zorlu hayatına ışık tutmaya çalışıyor. Film karakterlerin zorlu eğitim koşullarına, dostluklarına ve aile yaşantılarına mercek altına alıyor. Film insani duyguları kaybetmeden görevine bağlı askerlerin başarılı olmaya çalışmalarını iyi çekilmiş bir filmle gözler önüne seriyor.

dag

Bazı zayıf oyunculuklar filmin etkisini zayıflatıyor

Bu filmde kadroya dahil olan Murat Serezli’nin son derece başarılı bir oyunculuk sergilediği Dağ 2, genel kadro uyumuyla ana akım Türk sinemasında başarılı bir çizgi yakalıyor. İlk filmle karşılaştırdığımızda operasyon sahnelerinin ve çatışmaların başarılı bir şekilde kotarıldığını söylemek doğru olur. Tabi her karakteri canlandıran oyunun başarılı olduğunu söylemek kendimizi kandırmak olur diyebiliriz. Çünkü bazı karakterlerin oyunculuklarının son derece yapay durduğu ve ezbere oynadıkları gözlerden kaçmıyor.

Filmin senaryosu Hollywood’da bolca gördüğümüz tim filmleriyle benzerlik gösteriyor. Amerikan bayrağını dalgalandıran bu filmlerin yerine Türk bayrağı filmde bolca yüceltiliyor. Nitekim milliyetçi duyguları yükselten böyle bir filmde, duygu sömürüsüne kaçan bazı sahnelerin cereyan etmesi kaçınılmaz oluyor. Bolca slow motion’ın kullanıldığı aksiyon sahnelerinin yurt dışı örneklerden aşağı kalır yanı yok. Filmdeki diyalogların ise daha seyirciyi heyecanlandıracak aforizmalardan seçimi, filmin diyalog anlamında seyirciye oynadığının göstergesi olarak nitelendirilebilir.

dag-1

Popüler sinema adına başarılı bir film

Filmin iki saatlik süresinin kurguda biraz daha tutarlı bir şekilde fitleştirilmesiyle, film seviyesini belki de bir adım daha yükseltebilirdi. Filmdeki kimi fade outların fazla kaçtığını da ekleyebiliriz. Bunun dışında mizansenleri daha etkili kılmak adına müzik kullanımı, seyircinin adrenalin seviyesini harekete geçirmek adına kullanılmış.

Sonuç olarak duygu sömürüsü seviyesinin daha az kullanılması, kurgunun fitleştirilmesi ve bazı oyunculukların zayıflığının fark edilmesiyle Dağ 2 daha iyi bir film olabilirdi. Ancak bu haliyle bile gişede iddia bir yapım olmayı sürdürecektir. Sinemada filmi izleyecek filmin kitlesinin mutlu ayrılacağını söylemek doğru olur.