17.05.2018

Deadpool 2: Gülme Garantili Süper Kahraman Curcunası

Yaramaz Süper Kahraman Yoluna Devam Ediyor

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Marvel filmleri üst üste görücüye çıkmaya başladı. Bunlardan biri de çoğu sinemaseverin beklediği Deadpool. Deadpool, mizah yönü yüksek ilk filmiyle seyirciyi eğlenceli bir yolculuğa çıkardı. Bu yüzden de ikinci filmden beklenen tek şey aynı eğlencenin tekrarlanmasıydı. Deadpool’un yaratıcıları da bu durumun farkında olduklarından dolayı işin eğlence yönüne daha çok odaklanmayı tercih ettiler.

Yeni filmde Wade (Ryan Reynolds), karısıyla aile olma yolunda çocuk planları yaparken, bir grup suçlunun hedefi olur. Karısının kaybıyla amaçsız kalan Wade, X-Men’e katılıp kendine yeni bir amaç belirlemeye çalışır. Bu vesileyle Rusell (Julien Dennison) isimli genç bir “mutant”a yardım etmek ister. Ancak Rusell’ın peşinde gelecekten gelen Cable (Josh Brolin) düşer. Bunun üzerine Wade’in tek planı çocuğu doğru yola sevk etmeye çalışmak olacaktır. Bu yüzden de kendi takımını kurar.

Filmin Şiddet Sahneleri ve Mizahi Yönü En Büyük Kozu

Aksiyon ve mizah tonu olarak ilk filmin neredeyse aynı formülünü uygulayan Deadpool 2, son dönemin favori bilim kurgu filmlerinden Looper filminin hikâyesinin üzerine Deadpool sosu eklemiş gibi. Bir nevi aile kurmak üzerine eğilen film, eski orijinal başı buyruk tavrını devam ettirmeye çalışıyor. Deadpool’un bağımsızlığını aile kurumuna yönelik olarak yeniden güncellemişler. Böylelikle maalesef ilk filmin orijinalliği bazı klişe tavırlarla sekteye uğramış.

Genel anlamda neredeyse her tür popüler kültür referansına ve göndermelerine sahip olan yapım, çılgın bir eğlence tufanına dönüştürülmüş. Yapımcılar, filmin mizah yönünün sattığını düşündüklerinden bu doğrultuda gitmeyi karara bağlamışlar gibi. Filmde “ucube” olarak nitelendirilecek bir takım kurulması, filmin en büyük komedi malzemesine dönüştürülmüş. Vasıfsız bir adam, şans gücüne sahip bir süper kahraman gibi tiplemeler, filmin mizah tonunu belirleyen önemli ögeler olmuş.

Özellikle filmdeki en komik sahnelerden biri filmin finali… Ters köşe yapacak gibi görünen ama aslında çok tanıdık noktalardan giden senaryoda, son dönemde çok kullanılan zaman yolculuğu temasıyla Deadpool’a bir çıkış noktası yaratılmış. Filmin finali dışında paraşütle atlama sahnesi ve bu sahnedeki Vanisher adlı görünmez “mutant”ın varlığı, filmin mizah gücünü kuvvetli kılan unsurlar haline gelmiş.

Bol Göndermelerle Dolu Eğlence Tufanı

Deadpool devam filminde cinsiyet eşitliği, ırk bilinci konularına eğilerek aslında kahramanın toplum içinde sivri uçları olan konulara mizahi bir yönde eğilmesine vesile olmuş. Filmin kötü karakter konusunda ise sorunları olduğu bir gerçek diyebiliriz. Josh Brolin’in canlandırdığı Cable karakteri terminatör edasıyla filme odak noktası olarak yerleştirilse de filmde Deadpool’dan rol çalamamış. Genelde süper kahraman filmlerindeki güçlü kötü karakterin filme yön verdiği düşünüldüğünde Cable karakteri başarısız bir model olmuş. Ek olarak Marvel evreninde tanınan Jaggurnaut da yan karakter olarak bu filmde görünerek olası bir yeni film projesinin kapılarını açmış. Filmin genel yapısında tam anlamıyla tek gerçek kötü karakter ise Eddie Marsan’ın canlandırdığı okul müdürü karakteri. Ancak bu karakter gerçek dünyaya ait tavrıyla bu filmden çok gerçekliğin acımasızlığı göstermek için bir figür olmaktan öteye gidememiş.

Sonuç olarak Deadpool 2 ilk filmin gerisinde bir film olmasına rağmen seyirciye beklenen eğlence faktörünü hakkıyla verebiliyor. Bu yönüyle seyircinin mutlu olacağını düşünüyorum. Filmin fragmanını izlemeden filmi sinemada izlemek seyirciyi daha çok tatmin edecektir. Çünkü filmdeki iyi esprilerin çoğu fragmanda kullanıldığından hikâyeye dair az şey bilmek daha olumlu bir detay. Marvel evrenini seviyorsanız Deadpool 2 aradığınız film olabilir.