11.04.2017

İFF Mayınlı Bölge: Playground

Playground: Kanlı Masumiyet

Kötülüğün Köklerine Doğru

İstanbul Film Festivali’nin Mayınlı Bölge filmlerinden Playground, kamerasını çocukların üzerine doğrulturken şiddetin köklerini araştırıyor. Melek mertebesinde gördüğümüz çocuklarımızın aslında kumaşlarında kötülüğün de olabileceği tezini ortaya atıyor. Böylece masumiyetin simgesi olan çocukları zevk için şiddete başvuran psikopatlar gibi gösteriyor.

Amaçsızlıktan dolayı her tür yüz kızartıcı eyleme hazır çocukların gerçek bir tehlike olabileceğine dair dikkat çekmeye çalışıyor. Yönetmen Bartosz M. Kowalski küçük yaştaki çocukların şiddete eğilimlerini ve insanı rahatsız edecek derecedeki ahlak problemlerinin altını çiziyor.

Filmdeki gerçekleştirilen ahlak dışı eylemleri, yaşamın rutin bir olaymışçasına büyük bir doğallıkla gerçekleştiren ana karakterlerin sakinliğini dokunmadan tüm çıplaklığıyla sunmayı tercih ediyor. Tabii bu vesileyle tüyler ürpertici bir deneyim yaşamınızı sağlıyor.

Çocuk Olmanın Ötesinde…

Yönetmen Bartosz M. Kowalski episode mantığıyla filmini kurgulara ayırmış. İlk üç bölümde filmin odağındaki üç karakterin adlarıyla başlayarak karakterleri hem bir yandan tanıtıyor, hem de rutin hayatlarından anlar yakalamaya çalışıyor. Hepsinin defolu anlarını röntgenlememizi istiyor. Bu hareketin devamında da doğal olarak şiddet eylemlerinin kırıntılarını yola döküyor. Bizden takip etmemizi istiyor.

Evdeki halleri ile okuldaki hallerini karşılaştırmamız açısından bir bölümü okula ayırırken, neredeyse okulun evden daha kötü olabileceğini fark ediyoruz. Bir nevi insanların gözü önünde açık vitrin şeklinde çocukların birbirlerini hor gördükleri dedikodu ağları ve fısıltı gazetesi işliyor. Seks, teşhircilik, yasadışı eylemler, cinsel tacizler… Yanlış duymadınız! Bu film çocukların bu eylemleri yapabileceğini izleyicinin kafasına kazımaya kararlı bir anlayış izliyor.

Suçlu Çocukların Beynine Yolculuk…

Gerilim dozajını ise üç farklı kamera tarzda izleyiciyle buluşturuyor. Aktüel kamera yardımıyla günümüz telefon teşhirciliğini vurgu yaparken ani patlamalarla izleyicileri şaşırtıyor. Son tahlilde şok edici finalini geniş açı bir lensle şiddet eylemini uzaklardan seyirciye ulaştırıyor. Belli ki olaya tanık olmanızı ama yardım edemeyecek kadar çaresiz kalmanız amaçlanmış. Böylece bir anlamda seyircinin suça ortak olması filmin rahatsız edici boyutlarını arttırmış.

Genel anlamda baktığımızda hikaye kurgusunu şok edici anların etrafına kuran sıradışı bir filmle karşı karşıya kalıyoruz. Finaliyle sizi çaresiz bırakırken hep filmlerde masum gösterilen çocuk algısını tersyüz ederek farklı olmayı başarıyor. Her mideye uygun olmayan film, bu yılın mayınlı bölgeye en yakışan işlerinden biri olarak ortalamayı tutturuyor.