20.04.2018
Sessiz Bir Yer: Çıt Çıkarsa Ölürsün!
Yılın Korku Filmi Sinemalarda…
Her yıl sinema dünyasında türlere göre başa oynayan filmlerle karşılaşmaya alıştık. Korku türünde de birkaç film öne çıkarak yılın en büyük hitlerine dönüşebiliyorlar. Örneğin Get Out filminin sıradan bir korku filmiymiş gibi başlayan macerası bir anda Oscar ödüllerine kadar uzanmıştı. Değişen insan profilleri ve genç nesil sayesinde artık korku filmleri de ödül potasında kendine yer bulabiliyorlar. Bu yılın en çok öne çıkan filmlerinden biri de Sessiz Bir Yer / A Quiet Place oldu.
Çocuklarıyla post apokaliptik bir evde hayatta kalmaya çalışan bir ailenin hikâyesinin anlatıldığı Sessiz Bir Yer, korku sinemasının en derinden ve önemli unsurlarından biri olan ses tasarımını bir anlamda filmin odağına yerleştirerek kendince özgün bir dünya yaratmayı başarıyor. Her korku filmde abartılı ses efektleriyle karşılaşırken, bu filmde “sessizlik” filmin en önemli oyuncusu konumuna geliyor.
Mekan ve Ses Tasarımı…
Filmin başrollerinden birinde gördüğümüz oyuncu John Krasinski filmin aynı zamanda yönetmenliğini de yaparak korku janrına hakim olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Tekinsiz bir atmosferin içinde en ufak seslerin bile ölüm anlamına geldiği bir dünyada çocuk yetiştirmeye çalışan ailenin dramı, bir anlamda “doğum kontrol” olayını da alt metin haline getiriyor. Mizahi bir teori olsa da film için devasa bir kondom reklamı dersek yanılmayız.
Filmin senaryosundaki en büyük gedik olarak ön plana çıkan durum, bu kadar kötü bir dünyada çocuk yapmanın sıkıntılarını gözler önüne seriyor. Tabii dünyanın bu metaforunu da günümüz dünyasındaki yozlaşmayla da bağdaştırabiliriz. Çocuklar için her geçen gün tehlike koşulların öne çıktığı gerçek dünya bu filmde kıyamet sonrası dönem gibi tasvir edilmiş.
Filmin içinde bu bağlamda karakterlere farklı anlamlar yüklenmiş. Örneğin çocuklardan birinin sağır olmasından kaynaklı olarak, sanki sessizliğin gerektiği bu dünyaya kasıtlı olarak tasarlanan bir karakter şablonu içinde filmde varlığını hissettiriyor. Tüm ailenin bu çocuk sayesinde işaret diline hakim olmaları, bir anlamda senaryo anlamında içten pazarlıklı bir hikâyenin içinde bulunduğumuz izlenimi hissettiriyor.
Korku Sinemasının Yeni Canavarı: Ses!
Filmin içinde korku unsuru olarak yer alan Peygamber devesi ayaklı Venom şeklinde tasarlanan yaratıkların varlığı, sadece şiddet sahnelerinde hissediliyor. Görsel olarak iyi bir tasarım olduğu söylenebilir. Efektlerin ustaca kullanılması ve filmindeki gerilimi arttıran mizansenlerin göze sokulması seyirci açısından seyir dostu olabileceği gibi, gelecek sahnelerin tahmin edilmesine de olanak sağlıyor.
Çocuk oyuncular, John Krasinski ve Emily Blunt’ın hikâyeye uyum sağlayan performanslarını ortalama kabul edebiliriz. Zaten filmin odak noktasının oyunculardan çok ortamın sessizliği olması filmin diğer benzerlerinden ayrılmasını sağlıyor. Bu tip bir filmi sinemada deneyimlemek ve seyircisi sessiz bir sinemada izlemek mutlaka seyir zevkini katman katman arttıracak bir durum olarak ifade edilebilir.
Sonuç olarak başarılı tasarlanan şablonu, senaryosundaki kimi açıklarına rağmen keyifli bir sinema deneyimine yolculuk edeceğinizin garantisi oluyor. Orijinal korku filmlerini seviyorsanız, filmdeki mizansenlerin başarısıyla bu yılın görülmesi gereken filmlerinden birinin içinde olduğunuzu anlamanıza vesile olacaktır. O halde çıt çıkartmadan filmi izleyin, çünkü ses çıkartırsanız ölürsünüz!