31.05.2016
Strange Magic: Pek Tuhaf Sihir
Yönetmenliğini Gary Rydstrom’un yaptığı, George Lucas’ın yazdığı bir öyküye dayanan Strange Magic, Lucas’ın parmağının olduğu bir proje olduğu için kendisinden bekleneni veremeyen bir müzikal animasyon.
George Lucas’ın, Shakesperare’in “Bir Yaz Gecesi Rüyası” eserinden esinlenerek yazdığı öyküden senaryolaştırılan, yapımcılığını Lucasfilm’in üstlendiği animasyon, vizyona girdiği hafta bir film için olabilecek en kötü açılışlardan birini yapmış ve gişede de istediği başarıyı elde edememiş.
Güzel bir evren kurulmuş aslında Strange Magic’te. Elfler, periler, goblinler ve canavarlar, Peri Krallığı ve Karanlık Orman adındaki komşu topraklarda yaşamlarını sürdüren canlılardır. Goblinler ve canavarlar Karanlık Orman’da yaşar; iyilikten, aşktan, ilkbahardan, yani güzel ve iyi olan her şeyden nefret ederler. Elfler ve perilerse aşkı yücelten varlıklardır. İşte bu iki zıt kutbun çatışmasıdır izlediğimiz filmde. Yani verilmek istenen budur. İyi ve kötü savaşır ve iyiler galip gelir. Sorun, filmin bunu yaparken izleyicide merak uyandıramaması, yaşananları gereğinden fazla uzatması, dolayısıyla da izleyiciyi sıkması.
Peri Krallığı ve Karanlık Orman dizaynında görsellik açısından bir sıkıntı yok tabii ki. Ancak aynı şeyi karakterler için söylemek mümkün değil. Görsel olarak karakter çizimleri nedense itici. Tüm bunların üzerine serpiştirilen klasik rock ve pop müzik şarkıları da eğreti duruyor. Hatta bu şarkılarla filmin konusu ve yapısı arasında bir uyumsuzluk var. Bir peri masalı için yanlış müzik tercihleri yapılmış gibi.
George Lucas, kendi kızları için hep bir film yapmak istediğini söylemiş. Star Wars’un erkek çocukları için olduğunu, bu yüzden de kız çocuklarına hitap eden bir film yapmayı düşünmüş. Şayet Lucas, Star Wars’un eşdeğeri olarak Strange Magic’i düşündüyse Star Wars’un yanında Strange Magic epey komik duruyor kanımca.
Filmin bir diğer eksisi de şu an’a kadar izlediğimiz farklı animasyonları bize hatırlatması. Özellikle de 2013 yapımı Epic’i (Doğal Kahramanlar); yaratılan atmosfer, karakterler ve görsel özellikler bakımından fazlasıyla anımsatıyor. Müzikal ögelerin kullanımı Frozen’ı akıllara getirirken, yönetmen Gary Rydstrom’un “Çirkin’in değişmediği bir ‘Güzel ve Çirkin’ hikâyesi yarattık.” açıklaması, yapımın bir başka animasyonla daha benzerlik taşıdığının itirafı.
Aşkla ilgili uç noktalarda görüşleri dillendiriyor bu animasyon. Aşk iksirinin yapılma nedenini, “Herkes sevilmeyi hak eder.” diyerek belirtiyor. Peri Krallığında aşk kutsanırken Karanlık Orman’da yasaklanıyor. Ve Karanlık Orman’ın yöneticisi Bataklık Kral’a göre “Aşk, zayıflatır, çürütür, insanı kör eder.” Ama tabii ki yine aşk kazanıyor.
Dostluk, aile bağları gibi kavramları alt tema olarak ele alıp rol model karakterleri barındıran yapım, küçük izleyiciler için güzel mesajlar taşısa da bunu filmin bütününe yayamıyor. Shakespeare’in güzel eserinin tema olarak seçilmiş olması da maalesef ki Strange Magic’e izlenirliği açısından pek yardımcı olmuyor. Sonuç olarak elimizde beklentilerin altında bir Lucasfilm yapımı var.