14.06.2017
Yönetmen Koltuğu: Werner Herzog
Nosferatu: Phantom der Nacht (Vampir: Nosferatu) – 1979
Vampir külliyatına bir katkı da Nosferatu: Phantom der Nacht ile Herzog’dan gelmiştir. Herzog, F.W. Murnau’nun Bram Stoker’ın Drakula adlı eserinden yola çıkarak çektiği Nosferatu, eine Symphonie des Grauens’un neredeyse bire bir uyarlamasını yapmıştır. Murnau’ya saygı duruşu niteliği taşıyan film, elbette Herzog gibi bir delinin elinde ve ondan kalır yanı olmayan Klaus Kinski ile bambaşka bir boyuta taşınıyor. Herzog’un film için binlerce fareyi çekimleri yaptığı yere getirmesi gibi akıl almaz hareketleri, Kinski’nin sıra dışı görüntüsü ve olağanüstü oyunculuğu film ile anılacak en büyük etkenlerdir.
Din, Bilim ve Hurafeler Karşı Karşıya
Tarihi bir film olan Nosferatu: Phantom der Nacht, bu konuda bana kalırsa pek de titiz bir çalışma içerisine girmemiş açıkçası. Amsterdam’ın yapısı bozulmamış sokaklarında yapılan çekimler, nedense bir türlü o eski hissiyatını oluşturamıyor. Lakin bu olumsuzluğunun yanında Drakula’nın yaşadığı şato, bu eksikliği biraz olsun telafi ediyor. Film başlarken ekrana gelen mumya görüntüleri, Kinski’nin hayat verdiği Drakula’nın etkileyici görüntüsü, farelerin seyircide yarattığı rahatsızlığın gerçekçiliği film için söylenebilecek en önemli etkenler.
Benim gibi vampir filmlerine meraklı olanları, tüm eksikliklerine rağmen etkileyecek bu filmin, bilim ile hurafelerin çatışmasına da ev sahipliği yaptığını, dini de oldukça cesur bir şeklide eleştirdiğini söylemeyi unutmamak gerek.